Wszystko o zdrowej diecie. Dieta dla Ciebie. Jaka powinna być Twoja dieta?
Kategorie: Wszystkie | witaminy
RSS
niedziela, 26 grudnia 2010

Dzisiaj napiszę o diecie bezglutenowej. Dieta bezglutenowa jest specjalną dietą stosowaną w profilaktyce i leczeniu celiakii, choroby trzewnej. Polega na całkowitej eliminacji z menu pokarmów zawierających choćby śladowe ilości glutenu. Do takich zaliczają się takie produkty zbożowe jak pszenica (w tym kamut* i orkisz), jęczmień, żyto, słody i pszenżyta. Należy także pamiętać, że do wielu produktów gluten jest dodawany jako składnik smakowy, stabilizator czy utwardzacz.

* - najstarsza odmiana pszenicy charakteryzująca się dużymi ziarnami i małą ilością glutenu

Stąd gluten można spotkać:

- w koncentratach spożywczych,
- w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana,
- w słodyczach (cukierkach, czekoladach itp.),

- w przyprawach,
- w lodach,
- w sosach, ketchupach oraz majonezach,
- w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),

- w wędlinach, mielonym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,

- w przetworach rybnych,
- w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).

Obecnie jest dowiedzione, że owies nie jest przeciwwskazany w żywieniu chorych z celiakią (Jerzy Kruszewski. Celiakia. Od patogenezy do leczenia. „Alergia”. 1/8, 2001. Wydawnictwo Alergologiczne "Zdrowie". Urszula Samolińska-Zawisza. ISSN 1641-5728). Niestety owies produkowany w Polsce jest bardzo często zanieczyszczony odpadami innych zbóż, stąd też odradza się spożywanie owsu. W leczeniu celiakii zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na wyeliminowaniu glutenu z diety w wieku niemowlęcym.

W Polsce wśród wielu osób wciąż panuje błędne przekonanie, że dieta bezglutenowa ogranicza się wyłącznie do stosowania bezglutenowych produktów zbożowych typu:

- chleb bezglutenowy
- mąka bezglutenowa
- makaron bezglutenowy
- pieczywo cukiernicze bezglutenowe.

Kilka rodzajów zbóż i skrobii jest akceptowanych w diecie bezglutenowej. Najczęściej używane są kukurydza, ziemniaki, ryż i tapioka (otrzymywana z manioku). Ponadto dopuszczane są amarantus, maranta, proso, montina, łubin, komosa ryżowa, sorgo, słodki ziemniak, kolokazja jadalna, trawa abisyńska, nasiona szałwii hiszpańskiej i ignam. Niektóre rodzaje fasoli, fasoli sojowej i mąki orzechowej są dodawane do produktów bezglutenowych w celu wzbogacenia ich o proteiny i błonnik dietetyczny.

Oto lista wybranych produktów bezglutenowych, produktów stanowiących ryzyko, oraz produktów absolutnie zabronionych w diecie bezglutenowej.

ZBOŻA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Dziki ryż, ziemniaki, kukurydza, sezam, proso, guma guar, maniok

Pochodne kukurydzy (np. płatki kukurydziane, popcorn), pochodne ryżu (np. płatki ryżowe, wafle ryżowe), pochodne ziemniaków (np. chipsy ziemniaczane), mąka ziemniaczana, mąka gryczana, mąka kukurydziana

Pszenica, jęczmień, żyto, orkisz, kamut, pszenżyto, bulgur, kuskus, słód jęczmienny i produkty powstałe z wyżej wymienionych zbóż

 

OWOCE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie rodzaje owoców i orzechów bez dodatku zabronionych zbóż

Przetwory owocowe lub suszone

 

 

WARZYWA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie warzywa i rośliny strączkowe

Pasztety sojowe, gotowe produkty warzywne

Dania i produkty z dodatkiem glutenu

 

PRZETWORY MLECZNE I MLEKOPOCHODNE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Mleko świeże i UHT, jogurt naturalny, twaróg i sery białe, sery żółte

Mleko z dodatkami, jogurty owocowe, kremy, budynie, sery topione i sery żółte w plasterkach, potrawy serowe

Produkty nabiałowe z płatkami zbożowymi oraz innymi niedozwolonymi składnikami

 

MIĘSO, RYBY, JAJKA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Mięso i ryby świeże oraz mrożone, jajka

Wędliny, mięso mielone, konserwy mięsne i rybne

Mięso i ryby panierowane

 

SŁODYCZE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie rodzaje cukru, miód, syrop glukozowy, fruktoza i dekstroza

Czekolada w tabliczkach, gotowe produkty cukiernicze

Czekolada ze zbożami zawierającymi gluten

 

 

TŁUSZCZE, SOSY i PRZYPRAWY:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie oleje roślinne, margaryna roślinna, smalec, słonina, masło, sól, pieprz, ocet

Masło niskotłuszczowe, sosy sojowe, buliony mięsne, gotowe sosy, aromaty zapachowe

Sosy zawierające gluten

 

NAPOJE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, napoje owocowe i nektary owocowe, napoje gazowe, napoje alkoholowe (z wyjątkiem piwa i whisky słodowej)

Gotowe mieszanki do przyrządzania kakao

Kawa zbożowa, napoje z błonnikiem zawierającym gluten, piwo, whisky

 

DODATKI DO PIECZENIA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Drożdże świeże

Proszek do pieczenia

Zakwas z mąki zawierającej gluten

 

WAŻNE!!!

Należy pamiętać, że na dietę bezglutenową można przejść wyłącznie po przejściu wszystkich badań i za zaleceniem lekarza specjalisty.

 

O czym warto jeszcze pamiętać?

- z chorobą trzewną trzeba umieć żyć, po przejściu na dietę bezglutenową należy ją stosować przez całe życie,

- należy nałożyć sobie rygor kontrolowania spożywanych produktów, należy wyrobić w sobie nawyk sprawdzania składu wszystkich produktów gotowych,

- stosując tą dietę należy zadbać aby spożywane produkty były pełnowartościowe (nie zapominamy o niezbędnych makro- i mikroelementach oraz witaminach),

- powinniśmy poinformować nasze otoczenie o tym, że stosujemy taką dietę w celu uniknięcia przykrych niespodzianek,

- warto poznać inne osoby stosujące podobną dietę w celu wzajemnej wymiany informacji oraz wsparcia w stosowaniu diety bezglutenowej.

 

Jak producenci oznaczają produkty bezglutenowe?

(grafiki pochodzą ze strony http://www.dietabezglutenowa.pl)

Najczęstszym symbolem używanym do oznaczenia produktów nie zawierających glutenu jest przekreślony kłos zboża.

 

Na niektórych produktach jest napisane wprost, że są pozbawione glutenu.

 

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ NA TEMAT DIETY BEZGLUTYNOWEJ I ODŻYWIANIA BEZ ZBÓŻ?

 

ODWIEDŹ STRONĘ

http://www.dietabezglutenowa.pl

 

LUB KLIKNIJ NA OKŁADKĘ PONIŻEJ:

Dieta bez zbóż - Dr Joseph Mercola SKLEP SELKAR - LINK

czwartek, 23 grudnia 2010

Czas na omówienie kolejnego typu diety. Dziś padło na Dietę Atkinsa. Nie jestem jej fascynatem, chociażby z racji tego, że zaleca spożywanie białka zwierzęcego, a ja nie jem mięsa. Niemniej jednak, zgodnie z moim głębokim przekonaniem, to co służy mnie nie koniecznie musi w tym samym stopniu służyć innym. Każda istota porusza się po charakterystycznym dla siebie torze, ma swoje wyjątkowe potrzeby i cele. Jeśli w przypadku kogoś taki rodzaj odżywiania współgra z jej/jego własną prawdziwą wolą, mogę tylko pogratulować trafienia na ten wpis i czerpania z niego wiedzy.

A zatem do rzeczy...

Oficjalnie dieta ta nosi nazwę Podejście Odżywcze Atkinsa (Atkins Nutritional Approach). Potocznie jest często nazywana dietą niskowęglowodanową. Została stworzona przez amerykańskiego kardiologa Roberta Colemana Atkinsa. Atkins swój pomysł dietetyczny oparł na wynikach badań Gordona Azara i Waltera Lyons Blooma opublikowanych w Journal of the American Medical Association. Atkins uważał, że wspomniana publikacja przyczyniła się do rozwiązania jego własnych problemów z nadwagą. Spopularyzowął to podejście w serii książek, z których pierwszą była opublokowana w 1972 „Dr Atkins’ Diet Revolution” („Rewolucja dietetyczna Dr. Atkinsa”).

Dr. Atkins

Dr. Robert Atkins 

Amerykański kardiolog zauważył, że na naszą wagę nie ma właściwie wpływu ilość spożywanych kalorii, lecz to, czy zostaną one przyswojone przez organizm. Sukces diety kryje się więc w formie, w jakiej te kalorie są przyjmowane. Program opiera się na spożywaniu jak największej ilości tłuszczy, które powinny być łączone z białkami oraz na unikaniu produktów zawierających proste i złożone cukry. Zgodnie z zapewnieniami twórcy diety, po pewnym czasie stosowania takiego programu żywieniowego, je się coraz mniej, dzięki czemu można osiągnąć doskonałe rezultaty w odchudzaniu.

Dieta Atkinsa zakłada stopniową zmianę w metaboliźmie od spalania glukozy do spalania nagromadzonego w ciele tłuszczu. Proces ten, zwany ketozą rozpoczyna się w momencie osiągnięcia niskiego poziomu insuliny. W przypadku normalnego ustroju poziom insuliny jest zależny od poziomu glukozy. Najczęściej przed posiłkiem jest on najniższy. Rozkład tłuszczów następuje gdy część z zapasów lipidów w komórkach tłuszczowych przenika do krwi i jest w dalszym etapie wykorzystywana do wytworzenia energii. Z drugiej strony, kaloryczne węglowodany (np. glukoza lub skrobia, która jest stworzona z łańcuchów glukozy) oddziałują na ciało poprzez zwiększanie poziomu cukru we krwi po konsumpcji jedzenia. Wreszcie, ze względu na niską strawność ich włókien, dostarczają niewielką ilość energii pokarmowej i tym samym nie wpływają znacząco na poziom glukozy i insuliny.

W swojej książce Dr Atkins' New Diet Revolution, Atkins wysunął kontrowersyjne stwierdzenie, że dieta niskowęglowodanowa dostarcza metabolicznych korzyści, ponieważ „spalanie tłuszczu zabiera więcej kalorii, więc tracisz więcej kalorii” (Atkins, Robert (2003-09-25). Dr. Atkins' New Diet Revolution, Revised Edition. .Evans. ISBN 978-1590770023). Atkins zacytował jedno z badań, na podstawie którego określił tę “korzyść” na poziomie 950 kalorii (4,0 MJ) dziennie. Wnioski te zostały skrytykowane w czasopiśmie Lancet (The Lancet, Volume 364, Issue 9437, Pages 897–899, 4 September 2004): stwierdzono, że nie ma w tym podejściu żadnych metabolicznych korzyści i że badani spożywali mniej kalorii z powodu nudy. Profesor Astrup stwierdził natomiast, że “monotonia i prostota tej diety może hamować apetyt i spożycie pokarmów.” Efekty diety Atkinsa są żywo dyskutowane przez lekarzy i dietetyków oraz często podważane. Niektóre badania dochodzą do wniosku, że wspomniana dieta pomaga zapobiec chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cholesterolu we frakcji lipoprotein niskiej gęstości (LDL cholesterol) i zwiększa poziom cholesterolu we frakcji lipoprotein wysokiej gęstości (HDL cholesterol). Inne badania dochodzą do wniosku, że przeciwnie dieta ta przyczynia się do chorób ukłądu sercowo-naczyniowego, choroby wieńcowej serca, arytmii, osteoporozy i do powstania kamieni nerkowych. Źródło:

  1. Researchers chew the fat on merits of the Atkins diet USA Today
  2. Study: Atkins Diet May Raise Risk of Heart Disease Fox News

Według Harpera (publikacja z 2004 roku) na podstawie rocznej obserwacji pacjentów, u pacjentów stosujących dietę Atkinsa w większym stopniu niż u pacjentów stosujących dietę niskotłuszczową zwiększyła się koncentracja cholesterolu we frakcji lipoprotein wysokiej gęstości (HDL cholesterol) oraz polepszyła się insulinooporność. Harper wspomina jednakże, że nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań, które pozwalałyby mu na stwierdzenie, iż dieta Atkinsa jest wystarczająco bezpieczna aby możnabyło ją przypisywać pacjentom. (Harper A; Astrup, A (2004). "Can we advise our obese patients to follow the Atkins diet?". Obesity Reviews 5 (2): 93–94). Jednocześnie, Barnett poinformował w 2009 roku, iż dalsze badania wykazały przeciwne rezultaty do wspomnianych powyżej: poziomy cholesterolu podwyższyły się u prawie jednej trzeciej osób stosujących niskowęglowodanowe diety podobne do diety Atkinsa, oraz odnotowano dwa przypadki zgonów sercowych, jeden związany z chorobą wieńcową i jeden związany z arytmią. (Barnett TD, Barnard NDB, Radak TLR (2009). "Development of symptomatic cardiovascular disease after self-reported adherence to the Atkins diet". Journal of the American Dietetic Association 109 (7): 1263–1265).

4 fazy diety Atkinsa

Dieta Atkinsa składa się z 4 etapów. Każda faza trwa przynajmniej 2 tygodnie.  

FAZA I – PRZYGOTOWANIE

Na tym etapie przestawiamy organizm ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczów. Powinniśmy ograniczyć ilość przyjmowanych węglowodanów do 20 gram dziennie. Należy spożywać 3 większe posiłki lub 4-5 mniejszych, z przerwami nie dłuższymi niż 6 godzin. Można jeść następujące produkty:

  • produkty bogate w tłuszcze: oliwa z oliwek, olej roślinny, masło, awokado, majonez,
  • niskowęglowodanowe warzywa, głównie zielone warzywa liściaste (powinny stanowić one większość z 20 gram zalecanych węglowodanów dostarczanych organizmowi, lecz ich ilość nie powinna przekraczać 3 szklanek),
  • produkty bogate w proteiny: wszystkie gatunki mięsa (kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina), jaja, owoce morza,
  • inne (dawka dzienna): 10-20 oliwek, porcja bezcukrowej bitej śmietany lub kilka łyżeczek niesłodzonej śmietanki do kawy, 3 łyżki soku z cytryny lub limonki.

Należy unikać następujących produktów:

  • cukier,
  • orzechy,
  • owoce,
  • warzywa zawierające dużo skrobi takie jak ziemniaki, kukurydza,
  • pieczywo, makarony, zboże,
  • chudy nabiał,
  • kofeina.

FAZA II – DALSZA UTRATA WAGI

Podczas tej fazy zwiększamy ilość spożywanych węglowodanów. Etap ten trwa do momentu, aż pozostanie nam około 2-5 zbędnych kilogramów. Podczas pierwszego tygodnia uzupełniamy węglowodany w menu o dodatkowe 5 gram w stosunku do fazy pierwszej. Po tygodniu dodajemy kolejne 5 gram i zachowujemy tą ilość przez kolejne 7 dni. Postępujemy dalej zgodnie z tą zasadą, aż przestaniemy chudnąć. Jeśli produkty z nowego menu powodują ponowne przybieranie na wadze lub wzmożenie apetytu, trzeba je odstawić.

Możemy spożywać następujące produkty:

  • rośliny strączkowe,
  • biały ser,
  • owoce
  • warzywa zawierające skrobię,
  • pełnoziarniste przetwory.

Dodatkowe 5 gram węglowodanów można znaleźć przykładowo w następujących produktach:

  • pół szklanki serka wiejskiego,
  • 125 gram mozarelli lub białego sera, 
  • pół szklanki kremówki.

FAZA III – PRZED UTRZYMANIEM WAGI

Nasza kontrola nad apetytem jest dużo większa niż w poprzednich fazach. Trzymamy się dotychczasowych zasad i dodajemu do menu kolejne węglowodany. Możemy je teraz wprowadzać w ilości 10 g na tydzień tak długo, jak wciąż chudniemy. Pamiętajmy o stopniowym wprowadzaniu produktów i eliminowaniu ich z naszej diety, jeśli zaczniemy tyć. Ten etap programu Atkinsa jest długi - 2 do 3 miesięcy (strata około pół kilograma tygodniowo).

Dodatkowe 10 g węglowodanów możemy znaleźć przykładowo w:

  • jednym kiwi,
  • połowie jabłka,
  • brzoskwini,
  • 3/4 szklanki melona,
  • 12 czereśniach lub 12 winogronach,
  • połowie szklanki orzechów lub migdałów,
  • połówce grapefruita,
  • szklance truskawek,
  • 1/3 banana,
  • śliwce,
  • połowie szklanki orzechów lub migdałów.

FAZA IV – UTRZYMANIE WAGI

W tej fazie pracujemy nad utrzymaniem pożądanej wagi. Przyjmujemy tyle węglowodanów ile jest niezbędne aby nie przybyć na wadze. Zazwyczaj w przypadku dojrzałego człowieka jest to ilość pomiędzy 25 a 90 g dziennie. Biorąc pod uwagę sporą rozpiętość tego zalecenia, każdy musi sprawdzić na sobie jaka ilość będzie optymalna. Aby nie dopuścić do przyrostu wagi zaleca się także ćwiczenia fizyczne, spożywanie jak największej ilości nieprzetworzonych potraw i picie 2 litrów wody mineralnej dziennie.

ZALETY DIETY ATKINSA

1. Pozwala na szybkie zrzucenie kilogramów

2. Jest prosta w stosowaniu

3. Nie musimy rezygnować z wielu z naszych ulubionych przysmaków

4. Pomaga osobom chorym na cukrzycę typu I i II

WADY DIETY ATKINSA

1. Jest to dieta kontrowersyjna, posiadająca wielu wrogów wśród dietetyków

2. Według niektórych lekarzy (patrz początek wpisu) prowadzi ona do wielu powikłań zdrowotnych

3. Nie ma badań, kótre jednoznacznie wykazały, że pozwala ona utrzymać zadowalający poziom wagi w dłuższym okresie czasu

Chcesz wiedzieć więcej na temat tej diety...? Kliknij na obrazek :)

Dieta Niskowęglowodanowa

wtorek, 07 grudnia 2010

Dziś zamieszczam przepis na zrobienie włoskiego pesto. I to zgodnie z zasadami diety alkalicznej. Po co kupować w markecie, skoro można zrobić samemu, bez konserwantów.

WŁOSKIE PESTO

wloskie pesto

Czas przygotowania: TYLKO 10 MIN.

Składniki:

½ kubka migdałów
3 ząbki czosnku
spora garść bazylii (świeżej)
mniejsza garść rozmarynu (świeżego)
½ kubka oleju z winogron

Przyrządzenie:

Przygotuj zioła, umyj je i wyszusz (najlepiej użyj do tego papierowego ręcznika; ważne aby do składu nie dostała się woda). Włóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj je (im dłużej tym lepiej :P). Niemniej jednak jeśli chcesz aby pesto nie było bardzo papkowate musić miksować krócej, np.10 sekund. Dodaj więcej oleju, jeśli chcesz aby pesto było bardziej zbliżone do konsystencji pasty. Gotowe pesto zazwyczaj zachowuje świeżość przez 3-4 dni.

Smacznego! :)

DIETA ALKALICZNA

środa, 01 grudnia 2010

Alakaliczna sałatka z brokuł i tofu

Dla 2 osób

salatka z brokul i tofusalatka z brokul i tofu

SKŁADNIKI

300g organicznego tofu

2 pęczki brokuł

5 łyżek oliwy tłoczonej na zimno

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka świeżego soku z cytryny

szczypta soli morskiej i pieprzu dla smaku

1 ząbek czosnku

½ czerwonej papryki do przyozdobienia

PRZYRZĄDZENIE

Włóż tofu pokrojone w kostkę z niewielką ilością oliwy do rondelka i przysmażaj około 15 minut. Wyłącz gaz, polej tofu sosem sojowym i odstaw na bok.

Teraz podsmażaj brokuły na oliwie ok. 10 minut (na bardzo małym ogniu). Także odstaw na bok do ostygnięcia.

Aby przygotować sos, wymieszaj oliwę, świeży sok z cytryny, sól, pieprz oraz czosnek w blenderze. Następnie włóż tofu i brokuły do miski, polej sosem i dobrze wymieszaj. Na koniec przyozdób połową czerwonej papryki.

Smacznego!