Wszystko o zdrowej diecie. Dieta dla Ciebie. Jaka powinna być Twoja dieta?
Kategorie: Wszystkie | witaminy
RSS
poniedziałek, 29 listopada 2010

Podobał Ci się ostatni wpis na temat diety alkalicznej?

Postanowiłem podzielić się swoimi ulubionymi przepisami związanymi z tą dietą. Dziś czas na "Potrawkę z soczewicy z dodatkiem curry".

POTRAWKA Z SOCZEWICY Z DODATKIEM CURRY

Dobra na chłodne zimowe dni :)

Przepis dla 4 osób

SKŁADNIKI

1 duża marchewka, dobrze obrana

1 czerwona cebula, dobrze posiekana

1 por, pocięty w równe pierścienie

2 ząbki czosnku, dobrze posiekane

½ łyżeczki świeżego imbiru, utartego

½ łyżeczki kuminu

½ łyżeczki pasty z chili lub świeżego chili

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki sproszkowanego curry

2 łyżki oliwy z oliwek (typ: extra virgin)

250g soczewicy, czerwonej lub żółtej

0,5 litra wody

świerzy czarny pieprz

sól (himalajska lub morska)

PRZYRZĄDZENIE

Umyj soczewicę pod bierzącą wodą i dobrze ją wysusz.

Podgrzej delikatnie oliwę w dużym garnku. Dodaj cebule i podgrzej je na bardzo niskim ogniu mieszając około 4-5 minut. Dodaj czosnek, marchewkę oraz por i podgrzewaj przez następne 2 minuty. Dodaj kurkumę, pastę chili (lub samo chili), proszek curry, kumin i imbir. Dodaj wody i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

Dodaj soczewicę do garnka z pozostałymi składnikami i krótko zagotuj. Zmniejsz ogień, nałóż przykrywkę i pozwól by potrawka gotowała się na małym ogniu przez około 35 minut, zanim nie zmiękną warzywa. Mieszaj od czasu do czasu.

Pozwól aby potrawka nieco ostygła, a następnie ugnieć ją blenderem, lub tłuczkiem. Delikatnie znów podgrzej potrawkę i dopraw pieprzem i solą według uznania.

DIETA ALKALICZNA

piątek, 12 listopada 2010

Dzisiaj podzielę się z Wami, moi drodzy czytelnicy informacjami na temat diety alkalicznej, zwanej czasem dietą zasadową. Punktem wyjścia dla jej założeń jest wiedza na temat odczynu ustroju ludzkiego – naturalne, zdrowe pH ludzkiego organizmu jest lekko zasadowe.

Pewne pokarmy po spożyciu pozostawiają w organizmie alkaiczną pozostałość, zwaną niekiedy pyłem. Podstawowymi składnikami owego pyłu są minerały zawierające takie pierwiastki jak wapno, żelazo, magnez, cynk, miedź. W związku z rodzajem pH roztworu, który powstaje po wymieszaniu wody z pyłem pochodzącym z danego pokarmu, określone pożywienie można zakwalifikować jako alkaiczne, kwasowe lub neutralne. Zwolennicy diety alkalicznej podkreślają, iż przez tysiąclecia ludzka dieta była dietą zasadową (alkaliczną), od stosunkowo niedawna jest coraz bardziej kwasowa. To wpływa negatywnie na pH całego organizmu, doprowadzając do jego zakwaszenia. Duża kwasowość ustroju wpływa natomiast negatywnie na funkcjonowanie komórek: od bicia serca po funkcjonowanie neuronów w mózgu. 

Duża kwasowość ustroju wpływa negatywnie na funkcjonowanie komórek.

Nasi przodkowie trudniący się polowaniem i zbieractwem spożywali dietę bardzo różniącą się od dzisiejszej typowej diety. Składała się ona z pożywienia roślinnego i zwierzęcego przetworzonego w niewielkim stopniu. Niemniej jednak, wraz z wprowadzeniem rolnictwa dieta uległa ogromnym zmianom: 

  • wynalezienie narzędzi z kamienia umożliwiło przetwarzanie zboża,
  • wraz z udomowieniem dzikich zwierząt zaczęto pozyskiwać mleko, ser i inne produkty mleczne,
  • znacznie wzrósł stopień spożycia soli po pojawieniu się technologii umożliwiającej wydobywanie tego minerału z ziemi, jego przetwarzanie i transportowanie,
  • wraz z rozwojem sektora gospodarki zwierzęcej wzrósł stopnień spożycia mięsa – stał się on jeszcze większy po wynalezieniu technologii umożliwiającej karmienie bydła różnorakimi zbożami, zapewniającymi ich szybszy rozwój, szybszy przyrost mięśni oraz tkanki tłuszczowej,
  • konsumpcja cukru wzrosła wraz z rewolucją przemysłową.

Więszość spożywanego obecnie pokarmu po przetrawieniu, wchłonięciu i poddaniu procesom metabolizmu uwalnia kwas lub inaczej bikarbonat, który przedostaje się do krwi. Kwas jest produkowany przez takie produkty, jak zboża, ryby, mięso, drób, skorupiaki, sery, mleko i sól. W związku z tym, że w typowej diecie zachodniej spadło spożycie warzyw i owoców (w większości zasadowych), a wzrosło spożycie wymienionych powyżej pokarmów, organizm przeciętnego Europejczyka czy Amerykanina stał się bardziej kwasowy niż to miało miejsce wieki temu.

Właściwy poziom pH ludzkiego organizmu waha się między 7.35 i 7.45.

Właściwy poziom pH ludzkiego organizmu waha się między 7.35 i 7.45 (pH równe 0 to pH kwaśne, równe 14 – pH zasadowe). Zgodnie z założeniami diety alkalicznej ludzka dieta powinna brać ten fakt pod uwagę, tak jak to miało miejsce w odległej przeszłości i równoważyć kwasowy element, elementem zasadowym. Duża kwasowość ustroju wpływa negatywnie na funkcjonowanie na poziomie komórkowym.

W zakwaszonym ustroju:

  • krwinki zaczynają się sklejać, co powoduje braki w ilości tlenu i wywołany tym spadek energii,
  • organizm stara się zbilansować poziom pH wykorzystując tłuszcz, wapń, cynk i magnez pobierany z ciała (najczęściej z mięśni i kości),
  • zwiększa się wytwarzanie i magazynowanie tłuszczu (nadmiar tłuszczu jest potrzebny do zbilansowania poziomu pH).

Kiedy powinieneś/powinnaś zmienić swoją dietę na dietę w pełni alkaliczną lub przynajmniej bardziej zasadową niż dotychczas?

Jeśli:

  • odczuwasz brak energii
  • masz nadmierną produkcję mukozy
  • cierpisz na brak drożności nosa
  • często masz gorączkę i chorujesz na grypę
  • jesteś często poddenerwowany/poddenerwowana, pełny/pełna niepokoju
  • masz cysty na jajnikach, łagodne cysty piersiowe
  • miewasz bóle głowy.

Jakie pokarmy powinieneś/powinnaś spożywać?

W poniższej tabelce prezentuję przykładowe produkty – od najbardziej kwasowych do najbardziej alkalicznych:

Najbardziej kwasowe

Kwasowe

Mniej kwasowe

KATEGORIA POŻYWIENIA

Najmniej alkaliczne

Alkaliczne

Najbardziej alkaliczne

aspartam*

biały i brązowy cukier

melasa

CUKRY

nieprzetworzony miód

syrop ryżowy

stewia

jagody

kwaśne wiśnie

śliwki

OWOCE

pomarańcze, banany, awokado

figi, daktyle, melony, winogrona, kiwi, jabłka

cytryny, arbuzy, grejpfrut

czekolada

ziemniaki (bez skórki)

gotowany szpinak

FASOLOWE

WARZYWA

LEGUMINY

marchewka, pomidory, grzyby, tofu

zielona fasola, seler, cukinia

szparagi, cebula, surowy szpinak

orzeszki ziemne

 

nasiona dyni i słonecznika

ORZECHY (ZIARNA)

orzech nerkowca

migdały

 

 

 

olej kukurydziany

OLEJE

 

olej lniany

oliwa z oliwek

biała mąka, makarony

biały ryż, kukurydza

brązowy ryż

ZBORZA

KASZE

dziki ryż

 

 

wołowina, wieprzowina, mięczaki

indyk, kurczak

ryby zamieszkujące zimne wody, dziczyzna

MIĘSO

 

 

 

ser, mleko homogenizowane, lody

mleko nieprzetworzone

jaja, masło, jogurt, serek wiejski

JAJA

PRODUKTY MLECZNE

mleko sojowe, ser sojowy, mleki owcze, ser owczy

mleko z piersi

 

piwo

kawa

herbata

NAPOJE

herbata imbirowa

zielona herbata

herbaty ziołowe, woda z cytryną

* Aspartam jest wysoce trującą substancją słodzącą dodawaną do większości napojów słodzonych, przede wszystkim Coca-Coli, Pepsi, Sprite itp. W Polsce jest dodawany także do niektórych napojów owocowych. Pamiętaj! Przed spożyciem sprawdzaj zawsze skład produktu!

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat tej diety? Zapraszam tu.

Za największego z propagatorów diety alkalicznej uważa się Roberta O. Younga (ur. 1952 r.), amerykańskiego naturopaty, autora książek na temat medycyny naturalnej i oczywiście diety alkalicznej. Na stronie interenetowej Roberta Younga możemy przeczytać, że otrzymał on we wczesnych latach 70. licencjat z biologii i nauk biznesowych na Uniwersytecie Utah, po czym zajmował się przez 2 lata pracą misjonarską na rzecz Kościoła Jezusa Chrystusa od Świętych Dzisiejszych Czasów (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) – w Londynie, stolicy Zjednoczonego Królestwa. Uzyskał ponadto kilka stopni w Clayton College of Natural Health, włączając w to magistra z odżywiania (1993), stopień doktora nauk przyrodniczych z chemii i biologii (1995), stopień doktora w zakresie nauk humanistycznych (1997) i stopień doktora naturopatii (1999). Young jest autorem serii bestsellerów, zarówno książek jak i nagrań wideo zatytuowanych The pH Miracle (“Cud pH”; Warner Books, 2002), The pH Miracle for Diabetes (“Cud pH dla diabetyków”; Warner Books, 2004), The pH Miracle for Weight Loss („Cud pH dla utraty wagi”; Warner Books, 2005), oraz The pH Miracle Revised („Cud pH poddany rewizji”; Grand Central Publishing, Hatchette Books, 2010).

"Próbowałam już wielu diet... - cud równowagi pH" - przełomowa książka napisana przez Roberta O. Younga i Shelley Redford Young. Może być już twoja (kliknij na zdjęcie poniżej).

okladka ksiazki

Ze strony sprzedawcy:

"Książka przystępnie wyjaśnia procesy zachodzące w organizmie człowieka na poziomie komórkowym i wpływ pokarmów na ich przebieg. Przedstawia innowacyjny, oparty na badaniach naukowych i na osobistym doświadczeniu autorów, program osiągania równowagi kwasowo-zasadowej, poczynając od procesu oczyszczania organizmu, a kończąc na poradach dotyczących suplementów żywieniowych i ciekawych przepisach kulinarnych. Autorzy konkretnie wyjaśniają, jakie produkty działają odkwaszająco i w jaki sposób można z nich tworzyć smaczne i urozmaicone potrawy.
Ilustrując swoją teorię żywienia, przytaczają historie ludzi, którzy bezskutecznie stosowali przeróżne modne diety i dopiero gdy skorzystali z tego programu, niejako ?cudem? odzyskali zdrowie. To naprawdę fascynujące relacje!
Program "Cud pH" jest już szeroko znany także w Polsce. Wiele osób na całym świecie stosuje ten program, co pozwala im cieszyć się pełnym zdrowiem fizycznym i psychicznym, energią i wigorem."

środa, 10 listopada 2010

Poniżej przedstawiam listę znanych i mniej znanych diet, o których będę pisać w kolejnych postach.

A:

B:

  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta bezluteinowa
  • Dieta brethariańska
  • Dieta buddyjska
  • Dieta bardzo nisko kaloryczna
  • Dieta Best Life

C:

  • Dieta „ciastkowa”
  • Dieta „Ciało dla życia”
  • Dieta „Jedz czysto”

D:

  • Dieta detoksykacyjna
  • Dieta diabetyczna
  • DASH (Dietery Approaches to Stop Hypertension) lub Dieta Powstrzymująca Nadciśnienie

E:

  • Dieta „edeniczna” (z Edenu)
  • Dieta elementalna
  • Dieta polegająca na eliminacji

F:

  • Dieta Feingold
  • Dieta flexitariańska
  • Dieta Plan-F
  • Dieta frutariańska
  • Dieta Fatfield

G:

  • Dieta Gersona
  • Dieta Graham
  • Dieta grejpfrutowa

H:

  • Dieta Hackera
  • Dieta Herbalife
  • Dieta Halal
  • Dieta Hallelujah
  • Dieta Dr. Hay

I:

  • Dieta Inuit
  • Dieta Armii Izraelskiej

J:

  • Dieta Jenny Craig
  • Dieta Joela Fuhrmana
  • Dieta jogurtowaK:
  • Dieta kangatariańska
  • Dieta koszerna
  • Dieta ketogeniczna
  • Dieta w oparciu o grupę krwi
  • Dieta w oparciu o zupę z kapusty
  • Dieta oparta o kaprys
  • Dieta Kwaśniewskiego
  • Dieta 1000 kalorii

K:

  • Dieta kangatariańska
  • Dieta koszerna
  • Dieta ketogeniczna
  • Dieta w oparciu o grupę krwi
  • Dieta w oparciu o zupę z kapusty
  • Dieta oparta o kaprys
  • Dieta Kwaśniewskiego
  • Dieta 1000 kalorii

L:

  • Lakto-wegetarianizm
  • Dieta polegająca na łączeniu pożywienia

M:

  • Dieta makrobiotyczna
  • Dieta McDougall
  • Dieta Medifast
  • Dieta Montignac
  • Dieta Master Cleanse (dieta oczyszczająca)
  • Dieta mleczna

N:

  • Dieta naturalna żywność
  • Dieta negatywnych kalorii
  • Dieta nutrisystemów
  • Dieta „Najlepszy zakład”
  • Dieta dla Nowej Ameryki (John Robbins)
  • Dieta niskowęglowodanowa
  • Dieta niskotłuszczowa
  • Dieta indeksu niskoglikemicznego
  • Dieta niskoproteinowa
  • Dieta niskosodowa

O:

  • Dieta Okinawa
  • Dieta Omnivore
  • Dieta żywność organiczna
  • Dieta Ornish
  • Dieta owo-lakto-wegetariańska
  • Dieta owocowa

P:

  • Dieta paleolityczna
  • Dieta Perricone
  • Dieta pescetariańska
  • Dieta Program Pritkina dotyczący Diety i Ćwiczeń
  • Dieta płynna

R:

  • Dieta rastafariańska
  • Dieta roślinna

S:

  • Dieta surowa żywność
  • Dieta medyczna Scarsdale
  • Dieta Szangri-la
  • Dieta Sonoma
  • Dieta South Beach
  • Dieta Stillman
  • Dieta strefowa
  • Dieta stumilowa
  • Dieta spadkowa
  • Dieta Hay
  • Dieta „Zdrowa szóstka”
  • Dieta pożywienia śmieciowego (tzw. junk food)
  • Dieta śródziemnomorska
  • Dieta SparkPeople
  • Dieta Subway

W:

  • Dieta wegańska
  • Dieta wegetariańska
  • Dieta wysoko-proteinowa
  • Dieta na zrzucenie wagi

Z:

  • Dieta ziemska
  • Dieta pasująca do życia
  • Dieta zachodnia
  • Dieta ziemniaczana

 

17:13, skutecznadieta
Link Komentarze (1) »
sobota, 06 listopada 2010

Co to jest "dieta"? Co oznacza to kontrowersyjne słowo, często używane w niewłaściwym znaczeniu, wprowadzające wiele zamieszania do życia wielu osób, niekiedy bezwzględnie wykorzystywane przez różnorakich żywieniowych guru, pragnących sprzedać nam swój rzekomo idealny produkt nazywany "dietą-cud" czy "rewelacyjną dietą".

Co zatem oznacza słowo "dieta"?

Bardzo często używamy tego słowa do opisania planu żywieniowego ukierunkowanego na utratę wagi. Tak naprawdę, pojęcie diety odnosi się do pożywienia jakie spożywamy w ciągu naszego dnia lub tygodnia. Im bardziej Twoja dieta jest zbilansowana i pożywna, tym większe prawdopodobieństwo, że będziesz zdrowy - taka jest przynajmniej powszechna opinia. Niestety wiele osób na tej opinii poprzestaje i nie podejmuje wysiłku zagłębienia się w arkana rozległej wiedzy dotyczącej właściwego sposobu odżywiania. W kolejnych postach będę przekazywał wiedzę na temat tego co oznacza "właściwa dieta" i jak ją utrzymać.

Wracając do pojęcia diety, należy powiedzieć, że można mówić o diecie indywidualnej a także diecie zbiorowej. Dieta dotycząca większych populacji powstaje pod wpływem wielu czynników, takich jak geografia, klimat, dostępność produktów, kultura czy religia. Dieta indywidualna jest ponadto uwarunkowana takimi czynnikami jak status społeczno-ekonomiczny, osobiste preferencje czy uwarunkowania zdrowotne.

Aby podtrzymywać życie, diety muszą dostarczać niezbędnych ilości energii, protein, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Różne diety kładą nacisk na inne sposoby dostarczania wspomnianych substancji, przyjmują także różne wykładnie dotyczące właściwych proporcji. Bez względu na szczegóły, za każdą dietą stoi ta sama filozofia: dostarczanie organizmowi niezbędnych substancji w ilosci wystarczającej do rozwoju, przetrwania i reprodukcji.

C.D.N.

Tagi: dieta
01:08, skutecznadieta
Link Dodaj komentarz »

Witam serdecznie!

Nazywam się Marcin Grzegorz Piątkowski. Interesuję się tematyką diety od wielu lat. Już dawno temu dzięki własnym obserwacjom potwierdzonym w późniejszym czasie wnioskami wielu dietetyków i lekarzy oraz wszelkiej maści specjalistów od zdrowia, doszedłem do wniosku, że dieta odgrywa fundamentalną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Los nie poskąpił mi chorób we wczesnym okresie mojego życia i fakt ten zmotywował mnie do szukania diety optymalnej, gwarantującej prawidłowy rozwój organizmu i zapewniającej pełne zdrowie. W kolejnych postach będę dzielił się z Wami, moi drodzy czytelnicy własnymi odkryciami, pomysłami, a przede wszystkim rozległą wiedzą jaką  udało mi się zdobyć dzięki lekturze wielu pouczających publikacji na temat diety i zdrowia.

Życzę owocnej lektury!
jabluszko

00:20, skutecznadieta
Link Dodaj komentarz »