Wszystko o zdrowej diecie. Dieta dla Ciebie. Jaka powinna być Twoja dieta?
Blog > Komentarze do wpisu

Dieta bezglutenowa

Dzisiaj napiszę o diecie bezglutenowej. Dieta bezglutenowa jest specjalną dietą stosowaną w profilaktyce i leczeniu celiakii, choroby trzewnej. Polega na całkowitej eliminacji z menu pokarmów zawierających choćby śladowe ilości glutenu. Do takich zaliczają się takie produkty zbożowe jak pszenica (w tym kamut* i orkisz), jęczmień, żyto, słody i pszenżyta. Należy także pamiętać, że do wielu produktów gluten jest dodawany jako składnik smakowy, stabilizator czy utwardzacz.

* - najstarsza odmiana pszenicy charakteryzująca się dużymi ziarnami i małą ilością glutenu

Stąd gluten można spotkać:

- w koncentratach spożywczych,
- w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana,
- w słodyczach (cukierkach, czekoladach itp.),

- w przyprawach,
- w lodach,
- w sosach, ketchupach oraz majonezach,
- w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),

- w wędlinach, mielonym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,

- w przetworach rybnych,
- w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).

Obecnie jest dowiedzione, że owies nie jest przeciwwskazany w żywieniu chorych z celiakią (Jerzy Kruszewski. Celiakia. Od patogenezy do leczenia. „Alergia”. 1/8, 2001. Wydawnictwo Alergologiczne "Zdrowie". Urszula Samolińska-Zawisza. ISSN 1641-5728). Niestety owies produkowany w Polsce jest bardzo często zanieczyszczony odpadami innych zbóż, stąd też odradza się spożywanie owsu. W leczeniu celiakii zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na wyeliminowaniu glutenu z diety w wieku niemowlęcym.

W Polsce wśród wielu osób wciąż panuje błędne przekonanie, że dieta bezglutenowa ogranicza się wyłącznie do stosowania bezglutenowych produktów zbożowych typu:

- chleb bezglutenowy
- mąka bezglutenowa
- makaron bezglutenowy
- pieczywo cukiernicze bezglutenowe.

Kilka rodzajów zbóż i skrobii jest akceptowanych w diecie bezglutenowej. Najczęściej używane są kukurydza, ziemniaki, ryż i tapioka (otrzymywana z manioku). Ponadto dopuszczane są amarantus, maranta, proso, montina, łubin, komosa ryżowa, sorgo, słodki ziemniak, kolokazja jadalna, trawa abisyńska, nasiona szałwii hiszpańskiej i ignam. Niektóre rodzaje fasoli, fasoli sojowej i mąki orzechowej są dodawane do produktów bezglutenowych w celu wzbogacenia ich o proteiny i błonnik dietetyczny.

Oto lista wybranych produktów bezglutenowych, produktów stanowiących ryzyko, oraz produktów absolutnie zabronionych w diecie bezglutenowej.

ZBOŻA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Dziki ryż, ziemniaki, kukurydza, sezam, proso, guma guar, maniok

Pochodne kukurydzy (np. płatki kukurydziane, popcorn), pochodne ryżu (np. płatki ryżowe, wafle ryżowe), pochodne ziemniaków (np. chipsy ziemniaczane), mąka ziemniaczana, mąka gryczana, mąka kukurydziana

Pszenica, jęczmień, żyto, orkisz, kamut, pszenżyto, bulgur, kuskus, słód jęczmienny i produkty powstałe z wyżej wymienionych zbóż

 

OWOCE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie rodzaje owoców i orzechów bez dodatku zabronionych zbóż

Przetwory owocowe lub suszone

 

 

WARZYWA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie warzywa i rośliny strączkowe

Pasztety sojowe, gotowe produkty warzywne

Dania i produkty z dodatkiem glutenu

 

PRZETWORY MLECZNE I MLEKOPOCHODNE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Mleko świeże i UHT, jogurt naturalny, twaróg i sery białe, sery żółte

Mleko z dodatkami, jogurty owocowe, kremy, budynie, sery topione i sery żółte w plasterkach, potrawy serowe

Produkty nabiałowe z płatkami zbożowymi oraz innymi niedozwolonymi składnikami

 

MIĘSO, RYBY, JAJKA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Mięso i ryby świeże oraz mrożone, jajka

Wędliny, mięso mielone, konserwy mięsne i rybne

Mięso i ryby panierowane

 

SŁODYCZE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie rodzaje cukru, miód, syrop glukozowy, fruktoza i dekstroza

Czekolada w tabliczkach, gotowe produkty cukiernicze

Czekolada ze zbożami zawierającymi gluten

 

 

TŁUSZCZE, SOSY i PRZYPRAWY:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Wszystkie oleje roślinne, margaryna roślinna, smalec, słonina, masło, sól, pieprz, ocet

Masło niskotłuszczowe, sosy sojowe, buliony mięsne, gotowe sosy, aromaty zapachowe

Sosy zawierające gluten

 

NAPOJE:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, napoje owocowe i nektary owocowe, napoje gazowe, napoje alkoholowe (z wyjątkiem piwa i whisky słodowej)

Gotowe mieszanki do przyrządzania kakao

Kawa zbożowa, napoje z błonnikiem zawierającym gluten, piwo, whisky

 

DODATKI DO PIECZENIA:

Produkty bezglutenowe

Produkty ryzykowne

Produkty absolutnie zabronione

Drożdże świeże

Proszek do pieczenia

Zakwas z mąki zawierającej gluten

 

WAŻNE!!!

Należy pamiętać, że na dietę bezglutenową można przejść wyłącznie po przejściu wszystkich badań i za zaleceniem lekarza specjalisty.

 

O czym warto jeszcze pamiętać?

- z chorobą trzewną trzeba umieć żyć, po przejściu na dietę bezglutenową należy ją stosować przez całe życie,

- należy nałożyć sobie rygor kontrolowania spożywanych produktów, należy wyrobić w sobie nawyk sprawdzania składu wszystkich produktów gotowych,

- stosując tą dietę należy zadbać aby spożywane produkty były pełnowartościowe (nie zapominamy o niezbędnych makro- i mikroelementach oraz witaminach),

- powinniśmy poinformować nasze otoczenie o tym, że stosujemy taką dietę w celu uniknięcia przykrych niespodzianek,

- warto poznać inne osoby stosujące podobną dietę w celu wzajemnej wymiany informacji oraz wsparcia w stosowaniu diety bezglutenowej.

 

Jak producenci oznaczają produkty bezglutenowe?

(grafiki pochodzą ze strony http://www.dietabezglutenowa.pl)

Najczęstszym symbolem używanym do oznaczenia produktów nie zawierających glutenu jest przekreślony kłos zboża.

 

Na niektórych produktach jest napisane wprost, że są pozbawione glutenu.

 

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ NA TEMAT DIETY BEZGLUTYNOWEJ I ODŻYWIANIA BEZ ZBÓŻ?

 

ODWIEDŹ STRONĘ

http://www.dietabezglutenowa.pl

 

LUB KLIKNIJ NA OKŁADKĘ PONIŻEJ:

Dieta bez zbóż - Dr Joseph Mercola SKLEP SELKAR - LINK

niedziela, 26 grudnia 2010, skutecznadieta
Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach? Zamów newsletter. Kliknij na skrzynkę pocztową w prawej szpalcie bloga.

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: administrator, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/26 16:57:10
Proszę podać źródło informacji (tekstu) i grafik zamieszczonych w blogu pod hasłem Dieta bezglutenowa.
-
skutecznadieta
2011/04/28 18:52:08
Dodałem linki do strony. Dziękuję za komentarz.
-
Gość: Milka, *.aster.pl
2011/06/12 23:23:26
Najlepiej szukać produktów z certyfikatami. Przykładowo Polskie Stowarzyszenie osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przyznało je takim firmom jak Sonko, Profi, Roleski, dzięki czemu mogą one korzystać ze znaku przekreślonego kłosa.
-
Gość: Anita KRUK, W-wa, *.net.autocom.pl
2011/10/07 21:18:11
ZOBACZ TEŻ TO:
Biologiczna, kreatywna energia.

CHLEB TYPU KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA (ANTYCUKRZYCOWY).
1.TEMAT.
sandrarecho.pinger.pl/m/4500722

ENGLISH VERSION_______: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !!