Wszystko o zdrowej diecie. Dieta dla Ciebie. Jaka powinna być Twoja dieta?
Blog > Komentarze do wpisu

Dieta alkaliczna

Dzisiaj podzielę się z Wami, moi drodzy czytelnicy informacjami na temat diety alkalicznej, zwanej czasem dietą zasadową. Punktem wyjścia dla jej założeń jest wiedza na temat odczynu ustroju ludzkiego – naturalne, zdrowe pH ludzkiego organizmu jest lekko zasadowe.

Pewne pokarmy po spożyciu pozostawiają w organizmie alkaiczną pozostałość, zwaną niekiedy pyłem. Podstawowymi składnikami owego pyłu są minerały zawierające takie pierwiastki jak wapno, żelazo, magnez, cynk, miedź. W związku z rodzajem pH roztworu, który powstaje po wymieszaniu wody z pyłem pochodzącym z danego pokarmu, określone pożywienie można zakwalifikować jako alkaiczne, kwasowe lub neutralne. Zwolennicy diety alkalicznej podkreślają, iż przez tysiąclecia ludzka dieta była dietą zasadową (alkaliczną), od stosunkowo niedawna jest coraz bardziej kwasowa. To wpływa negatywnie na pH całego organizmu, doprowadzając do jego zakwaszenia. Duża kwasowość ustroju wpływa natomiast negatywnie na funkcjonowanie komórek: od bicia serca po funkcjonowanie neuronów w mózgu. 

Duża kwasowość ustroju wpływa negatywnie na funkcjonowanie komórek.

Nasi przodkowie trudniący się polowaniem i zbieractwem spożywali dietę bardzo różniącą się od dzisiejszej typowej diety. Składała się ona z pożywienia roślinnego i zwierzęcego przetworzonego w niewielkim stopniu. Niemniej jednak, wraz z wprowadzeniem rolnictwa dieta uległa ogromnym zmianom: 

  • wynalezienie narzędzi z kamienia umożliwiło przetwarzanie zboża,
  • wraz z udomowieniem dzikich zwierząt zaczęto pozyskiwać mleko, ser i inne produkty mleczne,
  • znacznie wzrósł stopień spożycia soli po pojawieniu się technologii umożliwiającej wydobywanie tego minerału z ziemi, jego przetwarzanie i transportowanie,
  • wraz z rozwojem sektora gospodarki zwierzęcej wzrósł stopnień spożycia mięsa – stał się on jeszcze większy po wynalezieniu technologii umożliwiającej karmienie bydła różnorakimi zbożami, zapewniającymi ich szybszy rozwój, szybszy przyrost mięśni oraz tkanki tłuszczowej,
  • konsumpcja cukru wzrosła wraz z rewolucją przemysłową.

Więszość spożywanego obecnie pokarmu po przetrawieniu, wchłonięciu i poddaniu procesom metabolizmu uwalnia kwas lub inaczej bikarbonat, który przedostaje się do krwi. Kwas jest produkowany przez takie produkty, jak zboża, ryby, mięso, drób, skorupiaki, sery, mleko i sól. W związku z tym, że w typowej diecie zachodniej spadło spożycie warzyw i owoców (w większości zasadowych), a wzrosło spożycie wymienionych powyżej pokarmów, organizm przeciętnego Europejczyka czy Amerykanina stał się bardziej kwasowy niż to miało miejsce wieki temu.

Właściwy poziom pH ludzkiego organizmu waha się między 7.35 i 7.45.

Właściwy poziom pH ludzkiego organizmu waha się między 7.35 i 7.45 (pH równe 0 to pH kwaśne, równe 14 – pH zasadowe). Zgodnie z założeniami diety alkalicznej ludzka dieta powinna brać ten fakt pod uwagę, tak jak to miało miejsce w odległej przeszłości i równoważyć kwasowy element, elementem zasadowym. Duża kwasowość ustroju wpływa negatywnie na funkcjonowanie na poziomie komórkowym.

W zakwaszonym ustroju:

  • krwinki zaczynają się sklejać, co powoduje braki w ilości tlenu i wywołany tym spadek energii,
  • organizm stara się zbilansować poziom pH wykorzystując tłuszcz, wapń, cynk i magnez pobierany z ciała (najczęściej z mięśni i kości),
  • zwiększa się wytwarzanie i magazynowanie tłuszczu (nadmiar tłuszczu jest potrzebny do zbilansowania poziomu pH).

Kiedy powinieneś/powinnaś zmienić swoją dietę na dietę w pełni alkaliczną lub przynajmniej bardziej zasadową niż dotychczas?

Jeśli:

  • odczuwasz brak energii
  • masz nadmierną produkcję mukozy
  • cierpisz na brak drożności nosa
  • często masz gorączkę i chorujesz na grypę
  • jesteś często poddenerwowany/poddenerwowana, pełny/pełna niepokoju
  • masz cysty na jajnikach, łagodne cysty piersiowe
  • miewasz bóle głowy.

Jakie pokarmy powinieneś/powinnaś spożywać?

W poniższej tabelce prezentuję przykładowe produkty – od najbardziej kwasowych do najbardziej alkalicznych:

Najbardziej kwasowe

Kwasowe

Mniej kwasowe

KATEGORIA POŻYWIENIA

Najmniej alkaliczne

Alkaliczne

Najbardziej alkaliczne

aspartam*

biały i brązowy cukier

melasa

CUKRY

nieprzetworzony miód

syrop ryżowy

stewia

jagody

kwaśne wiśnie

śliwki

OWOCE

pomarańcze, banany, awokado

figi, daktyle, melony, winogrona, kiwi, jabłka

cytryny, arbuzy, grejpfrut

czekolada

ziemniaki (bez skórki)

gotowany szpinak

FASOLOWE

WARZYWA

LEGUMINY

marchewka, pomidory, grzyby, tofu

zielona fasola, seler, cukinia

szparagi, cebula, surowy szpinak

orzeszki ziemne

 

nasiona dyni i słonecznika

ORZECHY (ZIARNA)

orzech nerkowca

migdały

 

 

 

olej kukurydziany

OLEJE

 

olej lniany

oliwa z oliwek

biała mąka, makarony

biały ryż, kukurydza

brązowy ryż

ZBORZA

KASZE

dziki ryż

 

 

wołowina, wieprzowina, mięczaki

indyk, kurczak

ryby zamieszkujące zimne wody, dziczyzna

MIĘSO

 

 

 

ser, mleko homogenizowane, lody

mleko nieprzetworzone

jaja, masło, jogurt, serek wiejski

JAJA

PRODUKTY MLECZNE

mleko sojowe, ser sojowy, mleki owcze, ser owczy

mleko z piersi

 

piwo

kawa

herbata

NAPOJE

herbata imbirowa

zielona herbata

herbaty ziołowe, woda z cytryną

* Aspartam jest wysoce trującą substancją słodzącą dodawaną do większości napojów słodzonych, przede wszystkim Coca-Coli, Pepsi, Sprite itp. W Polsce jest dodawany także do niektórych napojów owocowych. Pamiętaj! Przed spożyciem sprawdzaj zawsze skład produktu!

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat tej diety? Zapraszam tu.

Za największego z propagatorów diety alkalicznej uważa się Roberta O. Younga (ur. 1952 r.), amerykańskiego naturopaty, autora książek na temat medycyny naturalnej i oczywiście diety alkalicznej. Na stronie interenetowej Roberta Younga możemy przeczytać, że otrzymał on we wczesnych latach 70. licencjat z biologii i nauk biznesowych na Uniwersytecie Utah, po czym zajmował się przez 2 lata pracą misjonarską na rzecz Kościoła Jezusa Chrystusa od Świętych Dzisiejszych Czasów (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) – w Londynie, stolicy Zjednoczonego Królestwa. Uzyskał ponadto kilka stopni w Clayton College of Natural Health, włączając w to magistra z odżywiania (1993), stopień doktora nauk przyrodniczych z chemii i biologii (1995), stopień doktora w zakresie nauk humanistycznych (1997) i stopień doktora naturopatii (1999). Young jest autorem serii bestsellerów, zarówno książek jak i nagrań wideo zatytuowanych The pH Miracle (“Cud pH”; Warner Books, 2002), The pH Miracle for Diabetes (“Cud pH dla diabetyków”; Warner Books, 2004), The pH Miracle for Weight Loss („Cud pH dla utraty wagi”; Warner Books, 2005), oraz The pH Miracle Revised („Cud pH poddany rewizji”; Grand Central Publishing, Hatchette Books, 2010).

"Próbowałam już wielu diet... - cud równowagi pH" - przełomowa książka napisana przez Roberta O. Younga i Shelley Redford Young. Może być już twoja (kliknij na zdjęcie poniżej).

okladka ksiazki

Ze strony sprzedawcy:

"Książka przystępnie wyjaśnia procesy zachodzące w organizmie człowieka na poziomie komórkowym i wpływ pokarmów na ich przebieg. Przedstawia innowacyjny, oparty na badaniach naukowych i na osobistym doświadczeniu autorów, program osiągania równowagi kwasowo-zasadowej, poczynając od procesu oczyszczania organizmu, a kończąc na poradach dotyczących suplementów żywieniowych i ciekawych przepisach kulinarnych. Autorzy konkretnie wyjaśniają, jakie produkty działają odkwaszająco i w jaki sposób można z nich tworzyć smaczne i urozmaicone potrawy.
Ilustrując swoją teorię żywienia, przytaczają historie ludzi, którzy bezskutecznie stosowali przeróżne modne diety i dopiero gdy skorzystali z tego programu, niejako ?cudem? odzyskali zdrowie. To naprawdę fascynujące relacje!
Program "Cud pH" jest już szeroko znany także w Polsce. Wiele osób na całym świecie stosuje ten program, co pozwala im cieszyć się pełnym zdrowiem fizycznym i psychicznym, energią i wigorem."

piątek, 12 listopada 2010, skutecznadieta
Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach? Zamów newsletter. Kliknij na skrzynkę pocztową w prawej szpalcie bloga.
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: , igo78.internetdsl.tpnet.pl
2013/02/17 08:18:34
Przecież to jest stek bzdur jak cytryny które zawiraja kwasy organiczne mogą być zasadowwe czylimiec ph poniżej 7 proszę przyłożyć pasek lakmusowy do soku z cytryny i zobaczcie jak się zabarwi życzęowodzenia
-
2013/02/20 10:31:25
Dziękuję za komentarz :) Potocznie uważa się, że cytryna jest bardziej kwasowa niż alkaliczna głównie ze względu na jej kwaśny smak. Niemniej jednak w świetle nauk o odżywianiu jest właśnie odwrotnie.

Przyczyną takiego poglądu jest to, że gdy spożywamy cytrynę staje się ona alkaliczna. Np. sok z cytryny przy spożywaniu ulega utlenieniu w skutek czego powstaje woda, dwutlenek węgla i nieorganiczny związek chemiczny. To czy jedzenie zostanie zaklasyfikowane jako alkaliczne czy jako kwasowe zależy od alkalicznej lub kwasowej natury nieorganicznego związku chemicznego. Jeśli zawiera on w przeważającej ilości sód, potas lub wapno staje się pokarmem alkalicznym. Gdy związki sodowe rozpuszczają się w wodzie tworzą roztwór zasadowy.

Natomiast w przypadku gdy nieorganiczny związek chemiczny zawiera w przeważającej ilości siarkę, fosforany lub chlorki zostanie on zaklasyfikowany jako roztwór kwasowy.

Oczywiście, tak jak napisałeś gdy przyłożymy papierek lakmusowy do soku z cytryny wykaże on, że odczyn roztworu jest kwasowy. Jednak jak wspomniałem w chwili gdy pokarm cytrynowy dostanie się do naszego przewodu pokarmowego zacznie ujawniać swoją zasadową naturę.
-
2013/03/06 07:29:48
zboża pisze sie przez Ż

poza tym - fajnie, dzieki
-
2013/03/09 12:53:08
W jaki sposób można się skontaktować z osobą, która prowadzi tego bloga...zwłaszcza w temacie diety alkalicznej????

Przemek
przemek@engineer.com
-
Gość: Piotr, host-92-0-220-110.as43234.net
2013/11/19 20:26:20
Ogolnie napisze tak - diete alkaiczna poznalem z innej strony, jak cos, co polecil mi moj znajomy dietetyk. Mialem troszke nadwagi, kilogramow, z ktorych nie udalo mi sie nigdy zjechac. Polaczyl zalety diety alkaicznej z miesem, ktore stanowi czesc mojej diety i nagle stal sie cud - w kilka miesiecy (doslownie kilka) zjechalem 12 kilo z wagi, co dla czlowieka o takim a nie innym stylu zycia jest po prostu sukcesem. Zostalem przy tej diecie a moja waga utrzymuje sie na niezmiennym, zadowalajacym poziomie. Pozdrawiam z UK.
-
2013/12/25 17:29:51
_____________________________________________________________________
OPRACOWANE WNIKLIWIE I MĄDRZE. NIC TYLKO ZASTOSUJĘ: EKSTRA! *****

P. S. JAK POJAWI SIĘ JESZCZE JAKIEŚ DOOKREŚLENIE W TEMACIE TO Z GÓRY DZIĘKUJĘ......

_____________________________________________________________________
-
2014/05/02 12:10:54
Często mamy problemy ze zdrowiem, samopoczuciem i nie możemy znaleźć przyczyny. W wielu przypadkach spowodowane jest to właśnie zakwaszeniem organizmu. Ze mną też tak było. Na szczęście udało mi się rozwiązać ten problem. Przeszłam na dietę alkaliczną, zaczęłam pić proszek zasadowy i wszystko wróciło do normy.